Go to...

Cresterea Puilor

Puii se iau din incubator cand sunt uscati (nu va faceti griji de infometare, deoarece au rezerve pentru 24 de ore) si se pun intr-o „maternitate”, o cutie de carton, sau acvariu de sticla, care se aseaza intr-un loc uscat, fara curenti de aer (cel mai bine este sa-l acoperiti). Asternutul din cusca trebuie sa fie uscat, bun absorbant al umiditatii, nu prea grosier, asezat in strat uniform.
Temperatura in primele trei zile este de 37-38 de grade, care se scade treptat cu doua grade pe zi, pana la 21 de grade, cand puii au 11 zile si sunt deja acoperiti cu pene. Daca vi se pare ca sufera de frig, se strang toti gramada sub sursa de caldura, prelungiti perioada cu temperatura mai ridicata (1 saptamanta cu 37 grade, dupa care scadeti). Temperatura trebuie sa fie uniforma. si suficienta in toata maternitatea, alftel puii se aduna sub sursa de caldura, se suie unul peste altul, iar cei de jos pot muri sufocati.
Ca procente, ies cam 50% baieti si 50% fete.
Puii au nevoie de lumina, care poate sa functioneze non-stop pe toata perioada cresterii. Puteti insa sa o lasati 24 de ore in primele doua saptamani, apoi o scadeti treptat cate o ora pe zi, pana ajungeti la valoarea de 16-18 ore.

Trebuie asigurata apa la o temperatura medie, imediat ce sunt adusi din incubator. Daca e prea rece provoaca indigestii. In apa se pot dizolva antibiotice sau vitamine pentru inratirea puilor si prevenirea bolilor (Oxivit S). Puii trebuie dusi cu ciocul la apa pentru a se hidrata, si pentru a invata unde este situata. Atentie cu apa in maternitate. Puii nu trebuie sa se ude pentru ca sunt foarte sensibili. Puneti o adapatoare cu gratar deasupra, sa nu le intre picioarele in apa.
Cresterea puilor se face in doi pasi:
– demarajul (iarna dureaza 10 zile, vara 7 zile), in care se hranesc cu un furaj special tip Starter;
– cresterea propriu-zisa, pana la 5 saptamani, dupa care sunt transferati in baterii. Pot fi transferati chiar mai repede, la 4 saptamani.

Trebuie sa avem grija cu 2 luni inainte de iesirea unei generatii din productia de oua, sa pregatim alta. Deci cand au implinit 8 luni, deja trebuie sa avem in incubator inlocuitori pentru ele.
La 30-35 de zile (maxim 5 saptamani) puii se muta in baterii, deoarece ajung la maturitate.

Cei crescuti pentru carne, care nu necesita selectare dupa sex. Se cresc in sase loturi cu diferenta de varsta de o saptamana. Primul lot care implineste 6 septamani se sacrifica, fiind inlocuit cu un nou lot. Asa o sa avem tot timpul prepelite in varsta de 1,2,3,4,5 si 6 saptamani, cu productie saptamanala.

Cele mai frecvente greseli la incubare:
Ouale prea vechi – rata foarte proasta de scoatere, si foarte intarziata (pana la 19 zile)
Temperatura prea mare: puii ies cu malformatii
Ouale nu sunt intoarse la timp : puii mor in ou
Temperatura prea mica: puii mor in ou si se lipesc de coaja
Umiditatea prea mica: puii nu pot sparge coaja oului si mor.

Dupa circa 3 saptamani de la eclozare se pot diferentia masculi de femele in proportie de 99%. Se poate si la 16-17 zile, dupa penaj, dar procentul este undeva la 85%.
Masculul are pieptul roscat iar cloaca prezinta o excrescenta de culoare roz fara penaj.
Femela are pieptul si gatul maro-roscat cu pete inchise si cloaca alungita transversal. De altfel, prepelitele de sex feminin au la baza ciocului inferior pene culoare alba, iar la masculi sunt de culoare neagra sau maro inchis.
Cei neexperimentati le pot sorta in perioada 4-5 saptamani, cand semnele sunt mult mai vizibile.

About Prepelite-Salaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.