Go to...

TOTUL DESPRE CRESTEREA PREPELITELOR

Informatii generale

Prepelitele au fost urmarite din cele mai vechi timpuri pentru carnea lor deosebita. Cu mii de ani in urma, ca pasari salbatice, erau prinse cu plase in China si Egipt. Astazi insa, se cunosc soiuri domesticite, ceea ce permite cresterea lor in sisteme intensive.
Ele fac parte din familia Phasianoideea, ordinul Galiforme, clasa Aves, la fel ca si gainile si porumbeii. Cea mai intalnita specie este Coturnix coturnix (prepelita comuna), cu subspeciile Coturnix coturnix coturnix (prepelita europeana) si Coturnix coturnix japonica (prepelita japoneza) care a fost domesticita in Japonia si care este cea mai raspandita specie crescuta. Este o specie care si-a pierdut aptitudinile de zbor si de clocit, insa troneaza de departe in ceea ce priveste productia de oua.

De ce crestem prepelite 11406941_446830718812890_4317970019963767601_n

Prepelitele sunt crescute in special pentru ouale lor, care au calitati extraordinare, si care sunt recomandate pentru multe afectiuni. Exista chiar si tratamente speciale cu oua de prepelita. Nici carnea lor nu este de lepadat, fiind al doilea motiv pentru care sunt crescute. Sunt si persoane care le tin doar pe post de pasari de ornament.
Exista mai multi hibrizi, cei mai multi crescuti pentru oua (care nu ajung decat la o greutate de 150-170 de grame pentru femele si ceva mai putin pentru masculi), dar exista si cei de carne care pot ajunge la 350-400 de grame. Despre acest soi nu am gasit multe informatii pe Internet.

Binefacerile oului

Dupa cum spuneam, calitatea principala a acestor pasari este ca se oua mult si repede. O prepelita japoneza produce 250-300 de oua pe an, insa sunt si cazuri exceptionale cand s-a ajuns la 480 de oua. Ouale sunt mici, cu o greutate intre 8-12 grame, cu o medie de 10 grame.

Calitatile terapeutice se datoreaza numarului mare de vitamine si minerale care le contine: vitaminele A,B, B1 (de sase ori mai multa decat oul de gaina), B2 (de 15 ori mai multa decat oul de gaina), D3, E, si mineralele fosfor (de cinci ori mai mult decat oul de gaina), fier ( de 6 ori mai mult decat oul de gaina), calciu, zinc, sulf si potasiu. Continutul de colesterol este mai mic (de 1,4%, fata de 4% la oul de gaina).

Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, se folosesc in afectiuni precum TBC, afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neurastenie, obezitate. Au un efect benefic asupra sistemului circulator, imbunatatesc digestia, regleaza aciditatea gastrica, imbunatatesc memoria, ajuta la cresterea si dezvoltarea copiilor.

Curele bazate pe oua de prepelita sunt de mai multe tipuri, in functie de afectiunile care trebuie tratate.
Ouale se administreaza dimineata, pe stomacul gol, inainte de micul dejun. Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg. De asemenea sunt recomandate ouale de la pasari reproducatoare (cele pentru incubator, fecundate), dar nu stiu sa va argumentez acesta teorie.
Pentru ca e mic, se poate sparge intr-o lingura, si se lasa sa alunece pe gat. Daca nu puteti sa suportati oul crud in gura, se poate freca cu o lingurita de miere sau putina pulpa de fructe. Micul dejun se serveste dupa aproximativ 1-2 ore, si e recomandat sa fie compus din hrana rece. Persoanele cu ulcer sau anemie pot sa ia micul dejun in jumatate de ora. Nu se consuma cafea, alcool pe perioada regimului. Tratamentul se poate relua dupa trei saptamani in cazul adultilor si dupa trei luni la copii.

Curele de baza:
Pentru copii intre un an si trei ani:
Cura de 60 de oua in 30 de zile: Se pot administra cate doua oua zilnic.

Pentru copii intre 4 si 7 ani:
Cura de 60 de oua in 20 de zile: Se adminsitreaza cate trei oua zilnic.

Pentru copii intre 8 si 10 ani:
Cura de 90 de oua in 30 de zile: Se pot administra cate trei oua zilnic.

Pentru copii/adolescenti intre 11 si 15 ani:
Cura de 120 de oua in 32 de zile:
In primele patru zile – cate trei oua pe zi;
Intre a 5-a si a 30-a zi – cate patru oua pe zi;
In a 31-a zi – trei oua, iar in a 32-a zi – un ou.

Pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:
Cura de 120 de oua in 26 de zile:
In primele doua zile – cate trei oua pe zi;
In a treia zi – patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, 24 – cate cinci oua pe zi;
In a 25-a si a 26-a zi se iau trei, respectiv doua oua pe zi;

Numai pentru adulti:
Cura de 240 de oua in 50 de zile:
In primele doua zile – cate trei oua pe zi;
In a treia zi – patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv – cate cinci oua pe zi;
In a 49-a zi – trei oua pe zi;
In a 50-a zi – doua oua pe zi.

In functie de afectiune, se racomanda curele:
– ulcer 120 bucati
– tulburari digestive 120 buc
– arteroscleroza 240 buc
– astm bronsic 240 buc
– anemie 240 buc
– scleroza coronanina 240 buc
– colesterol 240 buc
– hipertensiune 120 buc
– rinichi 240 buc
– diabet 240 buc
– tbc 240 buc
– migrene 240 buc
– nevroze 240 buc
– boli de ficat 240 buc
– potenta 240 buc

Cresterea si exploatarea

Avantajele cersterii prepelitelor fata de alte pasari sunt multiple: spatiul mic de exploatare, cresterea rapida (atinge maturitatea la 5-6 saptamani), cheltuieli minime pentru echipamente, procurarea usoara a puilor si tineretului, consumul mic de hrana, cantinatea mare si continua de oua (chiar 350 de oua pe an), rezistenta la boli (daca este ingrijita corespunzator nu are nevoie de nici un vaccin toata viata). Carnea si ouale sunt deosebit de valoroase, avand un continut scazut de grasimi si colesterol.

Pentru a creste prepelite avem nevoie de foarte putin spatiu, pe un metru patrat pot incape pana la 120 de pasari. Insa nu este bine sa depasim 100 sau chiar mai putine. Daca spatiul va permite, lasati-le mai libere, 70-80 de bucati pe metru patrat (o baterie de 150x50cm, adica 0.75 metri patrati tine lejer 50-60 de bucati). Daca faceti un sistem cu patru sau cinci asemenea custi suprapuse, puteti creste 200-250 de prepelite, pe un spatiu foarte mic, intr-o magazie sau garaj.

Custile trebuie sa aiba atasate adapatori si hranitori suficient de lungi cat sa permita hranirea si adaparea unui numar maxim de pasari. De preferat pe laturile mai scurte sa fie adapatori pe toata lungimea custii, iar in fata, ca sa fie usor de umplut, o hranitoare tip jgheab pe toata lungimea. Toate in exteriorul custii. Gratiile trebuie sa aiba ochiuri suficient de mari cat sa incapa capul pasarilor. Aceste parti trebuie sa fie detasabile, pentru a putea fi curatate regulat (la 2 zile).
Fundul custilor se face din plasa de sarma sudata, cu ochiurile mici (latime de 1cm). Aceasta plasa trebuie sa aiba un unghi de inclinatie suficient de mare cat sa permita oualor sa se rostogoleasca in fata. O diferenta de 5 cm este suficienta (la o latime a custii 50cm). De asemenea, podeaua trebuie sa fie mai lunga decat lungimea custii cu 10-15 cm (sa se prelungeasca sub hranitoare) si ridicata putin la margine, pentru a colecta ouale. Evident, peretele din fata va avea jos o deschidere de 2,5-3cm pe toata lungimea (nu lasati mai mult pentru ca pot evada prepelitele, dar nici mai putin pentru ca riscati sa nu incapa ouale). Deci: plasa sudata in patratele, cu sarmele de deasupra perpendiculare pe cusca, ca sa permita rostogolirea oualor, prelungita in afata custii pentru a forma colectorul de oua.
De asemenea, sub grilaj se pune o placa (osb, tabla), ce poate fi trasa asemenea unui sertar, pe care sa se stranga dejectiile. Puneti-o orizontal, nu inclinata precum fundul custii. Aceasta trebuie curatata la fiecare 2-3 zile. Inaltimea custii in punctul minim (in spate) sa fie minim 15 cm, dar puteti sa lasati 20-25. Deci inaltimea totala a unei baterii (inaltimea maxima a custii, cu suportul de dejectii la 5-10 cm dedesupt) ar fi 35-40cm. Deci un ansamblu de patru custi suprapuse ar avea maxim 2 metri inaltime, daca prima cusca este situata la 40 cm de sol (ca sa nu ne cocosam adunand ouale). Cat un dulap de bucatarie.
Temperatura corpului unei prepelite este de 40-41 de grade. In anotimpul rece este indicat sa mariti numarul pasarilor din parea de jos (unde este mai frig). Vara trebuie sa rariti numarul la toate nivelele.

Prepelitele sunt in general pasari rezistente, nu se imbolnavesc usor daca sunt indeplinite cateva conditii. Temperatura si umezeala sunt doua lucruri importante. Trebuie asigurata o temperatura de 16-22 de grade constant. Inclusiv in sezonul rece si cald.
(Deoarece multi nu pot asigura iarna temperatura minima, procedeaza in felul urmator: primavara cumpara pui de o zi pe care-i tin la caldura pana la 3-4 saptamani, apoi odata cu incalzirea vremii ii muta in baterii. Profita de perioada calda pentru oua, iar toamna cand vine frigul, ii sacrifica. Si au carne de calitate pentru mult timp in congelator – 100-200 de prepelite, numai bune pentru friptura).
Nu trebuie sa va fie mila de ele deoarece viata lor este scurta oricum, dupa un an sunt deja batrane.
Daca cresteti suficient de multe, de exemplu 5 ansambluri de cate 4 baterii (inseamna 1000 de pasari) intr-o camera mica de 12 metri patrati izolata bine (sau cu perte comun cu o camera incalzita), este posibil sa-si asigure singure caldura necesara si in timpul iernii, datorita caldurii emanate de corpurile lor.
Umiditatea trebuie mentinuta in jurul valorii de 70%. Deci o ventilatie este necesara, mai ales vara cand temperaturile sunt foarte ridicate. Dar trebuie sa fiti atenti sa nu se creeze curenti de aer, deorece sunt forte sensibile la curent. Se poate monta un ventilator de de perete, care scoate afara aerul cald.
Daca sunt supuse mult timp temperaturilor ridicate, scade randamentul. Prepelitele nu vor mai manca, deci vor scade in greutate, si de asemenea se vor oua rar. De asemenea exista riscul de inbolnavire datorita inmultirii germenilor si bacteriilor la cald.
Lumina este factor necesar pentru optimizarea productiei. Prepelitele au nevoie de 16-18 ore de lumina pe zi, altfel va scadea mult procesul de ouare. De asemenea stresul are o influenta foarte mare. Asezati custile intr-un loc linistit, sa nu fie zgomote dese si puternice. De asemenea, nu faceti muzeu din camera lor, unde sa primiti vizite ce zeci de ori pe zi. Mai ales copii care exclama, tipa si se bucura, spre disperarea bietelor pasari. Este suficient sa mergeti o data dimineata, sa le puneti apa si mancare, si o data seara, cand faceti acelasi lucru si adunati ouale. Nu faceti miscari bruste si rapide spre ele, pentru ca se sperie foarte usor.
Dupa fiecare serie ce prepelite (care dureaza cam un an), desfaceti custile si le spalati bine, apoi le dezinfectati cu solutie de la farmaciile veterianare (cu dezinfectant universal, Ecocid S de exemplu).

Nu aduceti prepelite din alte locuri despre care nu stiti nimic. Sau cel putin, nu le amestecati imediat cu restul de pasari. Puneti-le in carantina, in alta cusca, unde le observati 2-3 saptamani comportamentul. Chiar daca par sanatoase la prima vedere, pot purta boli si virusi care se manifesta mai tarziu.

Puneti la fiecare baterie un carnetel in care scrieti varsta prepelitelor, numarul de masculi si femele, numarul de oua produse in fiecare zi.

About Prepelite-Salaj

2 Responses to “TOTUL DESPRE CRESTEREA PREPELITELOR”

  1. Cristi
    30 iunie 2015 at 20:08

    Foarte interesant

  2. stefy
    12 iulie 2018 at 10:54

    OK ! Vreau sa intreb : Daca la unii cresterea prepelitelor este o sursa de venit indestulator , altii oare din ce cauza renunta la prepelite ? La ce m-am gandit eu ,poate sa ca renunta fieca N-are fara imaginatie ,ori e fricos , ori NUstie NU stapaneste niste detalii necesare oricarui activitati economice ca marketing , managmement , plan de afaceri etc , sau vor sa se recupereze intrun timp RECORD investitia , sau vor sa se inbogateasca cat mai repede vanzand ourile de prepelite ( ca pret de ou de gaina 0,50-0,60 / ou ) prea scump! ,ramanand astfel fara cumparatori . Astept de la Dv. o informare ca ce alte cauze ar putea influenta renuntarea cresterii a prepelitelor .
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.