Go to...

Despre Prepelite

cropped-b0144049_1725031.jpg

Prepelitele apartin, impreuna cu gainile, fazanii si potarnichile, familiei PHASIANOIDEA, din ordinul GALLIFORME, regnul ANIMALIA. Speciile si subspeciile genului COTURNIX, se intalnesc pe toate continentele, cu exceptia Americii. Specia COTURNIX COTURNIX, sau prepelita comuna, este o pasare migratoare din Asia, Africa si Europa. Sunt cunoscute cateva subspecii, cele mai importante fiind, prepelita Europeana : COTURNIX COTURNIX COTURNIX si prepelita Asiatica : COTURNIX COTURNIX JAPONICA. Una din aceste subspecii, care in mod normal migrau intre Europa si Asia, a fost domesticita in China. La inceputuri, acestea au fost crescute ca animale de companie si ca pasari cantatoare, sunetul gutural strident, fiind apreciat de chinezi. Prepelita domestica, a fost apoi adusa in Japonia, din China, in secolul al doisprezecelea. In orice caz, prepelita a fost preima data domesticita in Orient si nu in Estul Mijlociu, asa cum sustin unii autori. Desi prepelita europeana, in migratia ei catre sud, traversand marea Mediterana, extenuata, putea fi usor prinsa, scrierile Egiptene si Biblice, nu indica nimic referitor la faptul ca aceste pasari au fost crescute vreodata in captivitate.

Primele inregistrari scrise, despre domesticirea prepelitelor in Japonia, dateaza din secolul XII, initial fiind crescute pentru cantecul lor. Se spune ca imparatul Japoniei, simtind o ameliorare in tuberculoza de care suferea, dupa ce a consumat oua de prepelita, a ordonat selectia acestor pasari pentru productia de oua si carne, in ultima parte a secolului XIX.

Din 1910, prepelitele japoneze au fost crescute intensiv, pentru oua si carne. Intre 1910 si 1940, populatia de prepelita a crescut rapid in Japonia, in special in Tokyo, Nogoia, Gifu si Toiahashi. Aceasta perioada, este una de expansiune imperiala in istoria Japoniei, atfel ca prepelita japoneza a fost extinsa si in Korea, China, Taiwan si Hong Kong si mai tarziu in sud – estul Asiei. 

Subspecia domesticita, COTURNIX COTURNIX JAPONICA este denumita uzual prepelita japoneza, dar este cunoscuta si ca Prepelita Comuna, Prepelita Estica, Prepelita Asiatica, Prepelita Pharaon, sau Prepelita Gat Rosu, Prepelita Regala Japoneza.

Numele popular corect ar trebui sa fie : Prepelita Japoneza sau Coturnix si nu Prepelita Coturnix, deoarece COTURNIX in latina inseamna tot prepelita.

 

sursa: prepelite-oua.ucoz.ro

About Prepelite-Salaj