Go to...

COMPLEXUL ARHEOLOGIC POROLISSUM

COMPLEXUL ARHEOLOGIC POROLISSUM

646x528

Castrul roman de la Porolissum se întinde pe teritoriul administrativ al localităţii Moigrad, com. Mirşid şi al localităţilor Brebi şi Jac, com. Creaca, jud. Sălaj. Suprafața totală a sitului este de aprox. 500 ha, din care a fost cercetat doar o mică suprafață (sub 10%).

Capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, Porolissum a fost fondat probabil în vara anului 106 p. Chr. Certificatul de naştere al aşezării este reprezentat de diploma militară, descoperită aici. Eliberată la 10 august 106 p.Chr., aceasta se prezintă sub forma a două plăcuţe de bronz cu inscripţii în limba latină, certificând dobândirea cetăţeniei romane de către Marcus Ulpius Novantico, soldat într-o unitate militară a armatei romane din provincia Dacia.
Toponimul Porolissum, apreciat ca fiind de origine dacică, înseamnă „loc de trecere”, „trecătoare”, și este în strânsă legătură cu prezenţa în vecinătate a trecătorii „Poarta Meseșeană” – importantă cale de acces între spaţiul pannonic şi cel transilvan. Trecătoarea a avut o deosebită importanţă strategică şi militară, încă din antichitate.

Porolissum s-a dezvoltat ca o aşezare civilă în jurul castrului militar roman, devenind mai apoi un prosper oraş de graniţă, cu un important potenţial economic, comercial şi de producţie, dar și un puternic focar de spiritualitate romană. Porolissum a dobândit statutul de municipium, în perioada împăratului Septimius Severus (193-211).

Str. Unirii Nr. 9, 450042, Zalau, Jud. Salaj

Căi de acces: Zalău – Moigrad DJ191C/ DC21, distanța 15 km, timp 25 min

sursa TurismZalau.Ro

About Prepelite-Salaj