Go to...

POIANA NARCISELOR

POIANA NARCISELOR

poiana-narciselor-01-848x566

Rezervaţie naturală de interes naţional, în suprafaţă de 1,5 ha aflată în zona izvoarelor pârâului Jernău, în Depr. Almaş-Agrij, judeţul Sălaj. Pe lânga narcise (Narcissus stelaris) rezervaţia adapoşteste un ecosistem de pajişte bine conservat, cu o bogată diversitate floristică.

Perioada de înflorire a narciselor este cuprinsă între ultimele zile ale lunii aprilie şi data de 20-25 mai, funcţie de cum este vremea în anul respectiv. Poiana cu narcise se află cuprinsă într-un Sit Natura 2000 în suprafată de 240 ha aflat la altitudini cuprinse între 249 şi 375 metri, creat pentru protejarea habitatului „Paduri dacice de stejar şi carpen” şi a speciei de amfibian Bombina variegata.

Ca şi tipuri de vegetaţie cuprinde păduri caducifoliate cu stejar şi carpen, păduri dacice cu Melampyrum bihariense, stepe şi pajişti calcaroase. Floristic, adaposteşte o serie de specii de plante rare şi endemice: Hepatica transsilvanica, Aconitum lycoctonum ssp. moldavicum, Lathyrus transsilvanicus.

Căi de acces: Zalău – Românași – Sânmihaiu Almașului – Hida – Racâș DN1F/E81/DN1G, distanta 40 km, timp 43 min

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective turistice (lăcașuri de cult, monumente istorice, situri arheologice, arii naturale protejate)

 

Depresiunea Almaș-Agrij (parte componentă a Podișului Someșan ce aparține Podișului Transilvaniei), în partea central-estică a județului Sălaj, pe teritoriul vestic al satului Racâș, în apropierea drumului național DN1G care leagă localitatea Hida de Gâlgău Almașului

Sursa: http://ro.wikipedia.org , http://www.welcometoromania.ro

About Prepelite-Salaj